Reiniging van zonnepanelen: vaak een ondergeschoven kindje

Reiniging van zonnepanelen: vaak een ondergeschoven kindje

Ze zijn niet meer weg te denken op daken van nieuwe woningen en bedrijfsgebouwen: zonnepanelen. Hoewel de panelen inmiddels gemeengoed zijn, is het laten reinigen nog allerminst vanzelfsprekend. En dat kan ten koste gaan van het rendement, zeggen Norbert Weel en Maikel Kinderman.

Hoewel zonnepanelen ondertussen gemeengoed zijn, is het laten reinigen nog allerminst vanzelfsprekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een jaar of drie geleden kwam het idee bij beide ondernemers op om zich naast hun reguliere schoonmaakbedrijven (Weel Schoon en MK Dienstverlening, red.) samen ook te gaan bezighouden met het reinigen van zonnepanelen. Zonnepaneelreiniging.com was geboren. “Het was nog onontgonnen gebied. Weinig bedrijven hielden zich hiermee bezig, ondanks dat de plaatsing van panelen flink toenam. Dat was een belangrijke reden voor ons om aan de slag te gaan”, vertelt Kinderman.

‘Reiniging zonnepanelen loont’

Het duo kreeg onder meer een rapport van TNO onder ogen, waarin het belang van het reinigen van zonnepanelen werd onderschreven. “Het was een al wat ouder onderzoek, waarin onder meer de vergelijking met de vervuiling van kassen in de tuinbouw werd gemaakt. Daaruit bleek dat het zonder meer lonend is om eens in de zoveel tijd je panelen te laten reinigen. Door vervuiling van panelen neemt het rendement na verloop van tijd af. Uit onderzoek blijkt dat het rendementsverlies van vieze zonnepanelen ligt tussen de 4 en 10 procent per jaar”, legt Weel uit.

Rendementsverlies

Ook de manier van plaatsing van de zonnepanelen heeft invloed op de mate van vervuiling.

Een exact getal is volgens Kinderman niet te geven. “Het verlies aan rendement is afhankelijk van verschillende factoren. Het heeft onder meer te maken met de ligging en de locatie van de panelen. Welk type vervuiling treedt er op? Gaat het om aanslag, alg- en mosvorming, vogelpoep, uitstoot van fijn stof, roetdeeltjes?” Weel vult aan: “Ook de manier van plaatsing van de zonnepanelen heeft invloed. Liggen de panelen helemaal vlak, dan spoelt het vuil er door regenwater minder makkelijk af. Naar mate de zonnepanelen schuiner zijn geplaatst, zal minder vervuiling optreden.”

Huiverig

Hoewel zonnepanelen bij bosjes geplaatst worden, zijn veel bedrijven nog huiverig als het om reiniging gaat, merkt Kinderman. “Het is vaak nog een ondergeschoven kindje. We krijgen vaak dezelfde verhalen te horen. Klanten zien het natuurlijk niet direct terug in de portemonnee. Bovendien is er vaak net een aardige investering gedaan die terugverdiend moet worden. De panelen zien er voor het oog nog schoon uit, of ze zijn niet zichtbaar omdat ze op het dak liggen. Of de leverancier van de zonnepanelen vertelt dat onderhoud onnodig is. Het vuil regent er wel af, wordt ze verteld. We maken dan vaak de vergelijking met een zolderraam. Daar kun je na een paar jaar ook niet meer doorheen kijken.”

Goede berekening

Norbert Weel: ‘Onze borstels zijn echt alleen bedoeld voor gebruik bij zonnepanelen. Sommige collega’s gaan aan de slag met een glazenwassysteem. Daarmee kun je best een paar panelen schoonmaken, maar echt geen grootschalige projecten met een paar honderd of zelf duizend panelen.’

Wanneer het aantrekkelijk is om je zonnepanelen te laten reinigen, hangt erg van de situatie af. “In sommige gevallen loont het niet de moeite”, vertelt Weel. “Wij kunnen de klant helpen bij het maken van een berekening en hebben een mooi programma om dat in kaart te brengen. De kosten van het reinigen zetten we vervolgens af tegen het rendementsverlies. Hoe meer zonnepanelen er geplaatst zijn, hoe meer het de moeite waard is om deze regelmatig te laten reinigen.”

De meeste klanten van het reinigingsbedrijf laten hun zonnepanelen één of twee keer per jaar schoonmaken. “We richten ons vooral op bedrijven, niet direct op particulieren”, legt Weel uit. “Denk aan grotere bedrijfsgebouwen op industrieterreinen en aan kantoorgebouwen. Er zijn ook veel boerderijen die grote aantallen panelen op hun daken hebben liggen. In die omgeving treedt veel vervuiling op. We merken dat boerenbedrijven gewend zijn om te rekenen. Ze hebben veel aandacht voor schone panelen en het rendement dat ze opleveren. Hoe groter het aantal panelen, hoe belangrijker het wordt om ze ook daadwerkelijk te laten reinigen.” Ook projecten in opdracht van woningstichtingen en VVE’s komen geregeld voorbij. “Daarnaast zoeken we de samenwerking op met leveranciers van zonnepanelen en installateurs. Die kunnen een extra service aanbieden nadat ze de panelen geleverd hebben, bijvoorbeeld in een abonnementsvorm. Dat kan voor klanten heel aantrekkelijk zijn, zo spreid je de kosten.”

Roterende borstels

Het bedrijf maakt gebruik van roterende borstels en hogedruksystemen om de zonnepanelen grondig en op een duurzame wijze te reinigen. Daarnaast wordt er regelmatig een hoogwerker ingezet, bijvoorbeeld als zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn. Kinderman: “We reinigen doorgaans alleen met osmosewater. Soms ligt er een flinke laag mos op de panelen, dan is een reinigingsmiddel noodzakelijk. We hebben gekozen voor een biologisch afbreekbaar middel, genaamd Solar Panel Wash. Dit reinigingsmiddel is speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van panelen en is veilig voor het glas en de bedrading. We kunnen bovendien een coating aanbrengen, die ervoor zorgt dat vuil zich minder makkelijk hecht.”

Het bedrijf maakt gebruik van roterende borstels en hogedruksystemen om de zonnepanelen grondig en op een duurzame wijze te reinigen.

De mannen maken gebruik van speciale zachte borstels, die wel 2.000 euro per stuk kosten. “Onze borstels zijn echt alleen bedoeld voor gebruik bij zonnepanelen”, vertelt Weel. “Sommige collega’s gaan aan de slag met een glazenwassysteem. Daarmee kun je best een paar panelen schoonmaken, maar echt geen grootschalige projecten met een paar honderd of zelf duizend panelen.”

Vooraf bekijken van locatie

Weel en Kinderman komen een locatie vooraf regelmatig inspecteren om te controleren of ze hun werk ook echt goed kunnen uitvoeren. Kinderman: “Geen locatie is hetzelfde. Hebben we genoeg ruimte? Liggen de panelen niet te schuin? Heeft het dak geen gekke vormen? Kortom, kunnen we de zonnepanelen ook honderd procent veilig reinigen? We werken met ankerpunten, zodat we gezekerd zijn. Is dat op een bepaalde locatie niet mogelijk, dan werken we met een hoogwerker. Per project brengen we in beeld hoe we ons werk veilig en arbotechnisch verantwoord kunnen doen. Dat vergt uiteraard de nodige voorbereiding.”

Zonnepanelen kunnen het hele jaar door gereinigd worden, maar de beste periode voor het schoonmaken betreft de maanden april tot en met september. Weel: “Dat is ook voor ons een prettige periode. We gaan ook in de herfst en winter omhoog, maar dan is het lang niet altijd een pretje. Als het hard waait of regent, kan het behoorlijk afzien zijn. Bovendien is het dan moeilijker om te zien of de panelen honderd procent schoon zijn. Als de zon lekker schijnt, glimmen ze een stuk beter. En kunnen ze hun werk natuurlijk weer optimaal doen…”

Dit artikel is verschenen in Service Management nummer 7-8. Kijk hier voor een abonnement of een proefnummer.

Reiniging van zonnepanelen: vaak een ondergeschoven kindje
5 (100%) 7 votes

You may also like...

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

vijf × 5 =