Kinderen onderzoeken wat is viezer: een toiletbril of toetsenbord?

Schoonmaakjournaal NL gaat gezond werken - De Kameleon 2Kinderen van basisschool De Kameleon in Driel gingen afgelopen woensdag als echte CSI-agenten aan de slag. Laaiend enthousiast stortten ze zich op de opdracht om erachter te komen welk object nu viezer is: een toiletbril of een toetsenbord. “Een betere handhygiëne onder kinderen is van maatschappelijk belang”, aldus NL gaat gezonder werken.

Een goede (hand)hygiëne, dat leer je als kind al aan. Maar is dat ook zo? Wat weten basisschoolkinderen eigenlijk van handhygiëne? Hygiëneplatform NL gaat gezonder werken ging op onderzoek uit en vond in De Kameleon een basisschool die graag wilde meewerken aan een hygiëne-onderzoek. Het onderzoek richt zich op handhygiëne en op hygiëne van (computer)apparatuur waar kinderen mee werken.

We zijn blij dat De Kameleon het belang van goedeSchoonmaakjournaal NL gaat gezond werken - De Kameleon 3 hygiëne onderschrijft en aan ons onderzoek meewerkt”, zegt Ingrid Hut van NL gaat gezonder werken. “Een goede hygiëne is belangrijk voor een gezonde werk- en leeromgeving. Hiervoor is meer nodig dan de dagelijkse schoonmaak. Aandacht voor hand- en werkplekhygiëne – denk aan toetsenborden, muizen en telefoons – maakt een groot verschil.”

Schone handen stimuleren
We willen bij de bron beginnen”, vertelt haar collega Malou Jansen. “Dat is onderzoek doen naar het stimuleren van handhygiëne onder basisschoolkinderen. We proberen ze bewust te maken van het belang van schone handen.” Dat is van maatschappelijk belang. “Kinderen zijn vaak ziek en besmetten medeleerlingen maar ook ouders en leerkrachten. Dat levert meer zieke werknemers op of werknemers die op hun zieke kind moeten passen. Verminderen we het aantal zieke kinderen, dan reduceer je dus ook het percentage zieke volwassenen.”

 Pen versus leerboekSchoonmaakjournaal NL gaat gezond werken - De Kameleon 1
Daarom doet het platform vandaag een handenwastest en hygiënequiz met de kinderen uit groep 3 tot en met 8. Ze reageren enthousiast en vinden het erg leuk om testjes te doen. Met behulp van een hygiënesneltest onderzoeken ze welke oppervlakken nou viezer zijn: toiletbril of toetsenbord. Pen of leerboek. Hut: “Dat vonden de kinderen leuk om te doen. Het is leerzame, makkelijke manier om aan te tonen hoe belangrijk een goede hygiëne is.”

Geschokte reacties
Het levert soms geschokte reacties op. Ze komen erachter dat hun eigen vertrouwde spullen, een pen of de tafel waaraan ze zitten, best wel vies zijn. Of neem de opvallendste conclusie uit het onderzoek: de toiletbrillen zijn nog het schoonst. “Die worden dagelijks schoongemaakt”, legt Hut uit. “Toetsenborden waar kinderen veel mee werken, zijn vaak een blinde vlek als het gaat om schoonmaken in school- en werkomgeving. Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat toetsenborden erg verontreinigd zijn en dat blijven als ze niet periodiek professioneel worden gereinigd.”

Slimmeriken
Ook de handenwastest doet de gemoederen onder de leerlingen hoog oplopen. Ze willen allemaal laten zien dat ze weten hoe het hoort. Door het LightGuide systeem op het toilet –  dispensers voorzien van knipperende lichtjes die de toiletbezoeker onbewust stimuleert beter de handen te wassen –  weten de kinderen heel goed dat ze hun handen moeten wassen met water en zeep. En dat handen drogen minstens zo belangrijk is. Jansen: ‘De echte slimmeriken wisten zelfs hoe je je handen optimaal schoon krijgt: door ook de handdesinfectie dispenser even te gebruiken. Dat viel niet tegen!”

Belang van handhygiëne op basisschool
(1) Basisschoolkinderen krijgen elk jaar gemiddeld zes tot negen keer een infectieziekte. 90% wordt veroorzaakt door een virus.
(2) Kinderen tot 5 jaar zijn extra vatbaar voor infecties omdat ze nog niet voldoende antistoffen hebben opgebouwd.
(3) Amerikaans onderzoek toont aan dat iemand met griep gemiddeld 1,3 tot 1,7 andere personen besmet. Schoolgaande kinderen besmetten zelfs gemiddeld 2,4 andere schoolkinderen.
(4) Volgens cijfers van het CBS zijn kinderen tussen de 1 en 15 jaar gemiddeld 16 dagen per jaar ziek.

Over NL gaat gezonder werken
TH&P en Berendsen verbeteren beiden op hun eigen terrein de hygiëne in de werkomgeving. TH&P reinigt werkplekapparatuur zoals toetsenbord, muis, tablet en smartphone. Berendsen zorgt ervoor dat de sanitaire ruimte tot in de puntjes verzorgd is. Samen hebben ze het platform Nederland gaat gezonder werken opgericht, met als doel om de hygiëne op de Nederlandse werkplek te verbeteren. Duurzame inzetbaarheid is weliswaar al enkele jaren een veelbesproken onderwerp, een goede hygiëne is hierbij tot op heden onderbelicht. Daar brengt NL gaat gezonder werken verandering in.

Bronvermelding:  Schoonmaakjournaal.nl/dossiers/gezond-en-veilig-werken/kinderen-onderzoeken-wat-is-viezer-een-toiletbril-of-toetsenbord/

 

Kinderen onderzoeken wat is viezer: een toiletbril of toetsenbord?
5 (100%) 1 vote

You may also like...

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht

9 + drie =